czwartek, 28 marca 2013

Naleśnikowe zawijasy z kapuściano-ziemniaczanym farszem.

Witam wszystkich gorąco po dość długiej przerwie, spowodowanej brakiem dostępu do własnego laptopa. Dziś prezentuję przepis na absolutnie przepyszne naleśnikowe zawijasy, który został zaczerpnięty z książki Z miłością według Radże.
Książkę bardzo polecam, jest to pierwsza w 100% wegańska pozycja na mojej półce, ale na pewno nie ostatnia. Póki co wypróbowałam dwa przepisy - oba koniecznie do powtórzenia


Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • szklanka mleka roślinnego
  • szklanka wody 
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g liści szpinaku 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka mielonej kolendry (radzę nie pomijać tej przyprawy, bowiem zupełnie zmienia smak potrawy)
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • łyżka oleju/oliwy
Składniki na farsz:
  • pół główki białej kapusty 
  • 800g obranych ziemniaków
  • kostka pokruszonego, twardego tofu (około 200g)
  • duża cebula
  • dwa małe ząbki czosnku (ew. czosnek granulowany)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny 
  • łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • olej/oliwa do smażenia
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zblendować (po to, aby większe kawałki szpinaku nie przyklejały się do patelni). Z powstałego ciasta smażyć niezbyt grube naleśniki.
  2. Ziemniaki ugotować, rozgnieść. Kapustę drobno poszatkować, podsmażyć do zrumienienia. Cebulę pokroić w kostkę i również podsmażyć. Kapustę, cebulę, i pozostałe składniki na farsz dodać do ziemniaków, wymieszać.
  3. Na każdym naleśniku równomiernie rozprowadzić farsz, zwinąć w rulon i pokroić. Każdego zawijasa podsmażyć na patelni do zarumienienia. 
Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, idealnie nadają się do zaserwowania na przyjęciu w towarzystwie sałatki i jakiegoś sosu (ja jadłam z sałatką z kapusty pekińskiej, papryki, kukurydzy, ogórka, rukoli, kiełków i rzodkiewki oraz dipem fasolowym i sosem chilli) Smacznego!