sobota, 17 maja 2014

Sałatka na ciepło z czerwoną quinoą


 Sałatka z quinoą w słodko-słonym sosie jest treściwa i gotowa w 15 minut

Składniki:
  • szklanka komosy ryżowej (ja używałam czerwonej)
  • główka brokuła (około 500g)
  • dwie garści orzechów nerkowca lub ziemnych (solonych)
  • dwie łyżki syropu z agawy
  • łyżka oleju
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz
  • pół łyżki świeżych ziół (ja użyłam tymianku, idealnie pasowałaby tutaj mięta)
  • sok z cytryny
Przygotowanie:
  1. Quinoę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Brokuła ugotować na al dente (około 6 minut).
  2. Orzeszki przyprażyć na suchej patelni dodać olej, syrop z agawy i ocet balsamiczny, podsmażyć, dodać pozostałe składniki, chwilę smażyć. Przyprawić pieprzem i ziołami, obficie skropić sokiem z cytryny.