niedziela, 29 marca 2015

Makaron mie z warzywami w kremowym sosie



Parę tygodni temu jadłam podobny makaron w Złym Mięsie, po pierwszym kęsie powzięłam sobie za cel opracowanie przepisu na podobny i oto udało się!

Składniki
  • dwie porcje makaronu mie
  • mała cebula
  • 3 pałki selera naciowego
  • pół papryki
  • 3 marchewki
  • pół ogórka szklarniowego
  • małe dojrzałe mango
  • pół kostki wędzonego tempehu
  • garść kiełków rzodkiewki (lub innych)
  • pół puszki mleka kokosowego
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • łyżeczka (lub dwie) świeżego/sproszkowanego imbiru
  • trzy łyżki sosu sojowego
  • pieprz i sól do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.  Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę, seler naciowy pokroić w półkrążki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. W międzyczasie pozostałe warzywa i mango pokroić w cienkie paski (można użyć do tego obieraczki Julienne takiej). Do smażących się warzyw dorzucić marchew i paprykę, a po paru minutach ogórka. Smażyć do momentu aż staną się lekko miękkie ale nadal chrupiące. 
  2. Wlać mleko kokosowe, dodać masło orzechowe, imbir, sos sojowy, mango, tempeh pokrojony na mniejsze kawałki oraz sól i pieprz. Dusić chwilę, wymieszać z makaronem i podawać z kiełkami.
Ps. Jeśli jesteście spostrzegawczy odnajdziecie mnie na zdjęciach z dzisiejszej, otwartoklatkowej akcji! ;) http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,17676315,_Jak_one_to_znosza___Zbieraja_podpisy__by_ratowac.html