wtorek, 2 kwietnia 2013

Wegańska babka marmurkowa/łaciata



 Nie jestem osobą wierzącą, a wszelkie święta kościelne traktuję symbolicznie, jako podtrzymanie tradycji, co nie przeszkadza mi wcale w kulinarnych eksperymentach. Mój stół wielkanocny był wyjątkowo obficie zastawiony w tym roku, zrobiłam dwa rodzaje pasztetów, babkę, tofurnik na zimno, hummus, twarożek z tofu, pesto z liści rzodkiewki, żurek oraz  roladę z pieczarkami i szpinakiem. Około 22.00 dzień przed niedzielą wielkanocną zorientowałam się, że nie upiekłam babki! Pamiętam gdy jeszcze jako dziecko przyglądałam się jak robi ją moja babcia, ucierając wszystkie składniki w makutrze.. niestety babcina baba nie była wegańska, a ja nie posiadam makutry, więc przedstawiam zmodyfikowany przepis na nieco wilgotną w środku i chrupką na zewnątrz wielkanocną babę

Składniki:
  • 250 g mąki 
  • 150g cukru
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • kubek mleka roślinnego
  • 2/3 kubka oleju
  • łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • garść sparzonych rodzynek lub innych bakalii (opcjonalnie)
  • olej i kasza manna (do przygotowania formy)
Przygotowanie:
  1. Do wymieszanych suchych składników i rodzynek (oprócz kakao) dodać mokre (wcześniej do mleka dodać łyżkę octu i odstawić na 5-10 minut), zmiksować. 
  2. Połowę ciasta wlać do formy do pieczenia (mniej więcej litrowej) wysmarowanej olejem i obsypanej kaszą manną, do pozostałej masy dodać kakao, ponownie wymieszać i przełożyć do formy. 
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C, przez około 40-50 minut.
Ps.Cudownie smakuje popijana mlekiem ryżowym.

 
Robiąc babę możemy sobie potańczyć np. przy piosence znakomitej Renaty Przemyk ;)

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Kształt zawdzięcza mojej sąsiadce, która zawsze ratuje mnie z opresji pt. ,,Nie mam maszynki do mielenia, nie mam formy na struclę, ani na babę.." chciałabym mieć tak dobrze wyposażoną kuchnię jak ona ;)

      Usuń
  2. Witam, na jakimś forum zauważyłam, że chce Pani sprzedać książkę nastolatki rządzą w kuchni Doroty Próchniewicz, jeżeli jest to aktualne bardzo proszę o wiadomość na mail ollciia@gmail.com. Niestety książka jest już od dawna nie dostępna w sprzedaży a potrzebuję ją kupić na prezent dla siostry (przepraszam, że piszę tutaj ale na forum gdzie zobaczyłam ogłoszenie nie jestem zarejestrowana i nie mogę wysłać wiadomości).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety, wyszedł zawodowy zakalec :( W smaku bardzo średnia.

    OdpowiedzUsuń