sobota, 11 maja 2013

Idealna wegańska polewa czekoladowa



Wstałam dziś z myślą zrobienia ciasta, najlepiej takiego z lśniącą polewą czekoladową. Być może było to spowodowane filmem, który wczoraj obejrzałam, a mianowicie Les Émotifs Anonymes (anonimowi romantycy), w Polsce funkcjonującym pod nazwą Przepis na miłość, swoją drogą zupełnie nie rozumiem po co nadaje się filmom nowe tytuły, skoro całkiem nieźle brzmią w dosłownym tłumaczeniu.. Film opowiada nieco bajkową historię dwójki zakochanych, których pasją jest czekolada. Chwilami zabawny, a chwilami wzruszający, zdecydowanie w moim guście.
Wracając do słodyczy, jak pomyślałam, tak zrobiłam, dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na idealną, błyszczącą, miękką, wegańską polewę czekoladową. Jestem pewna, że doskonale sprawdzi się na wszelakich ciastach, babeczkach i innej maści słodkościach.

Składniki:
  • 100 g tabliczka wegańskiej gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao, tym lepiej)
  • czubata łyżka oleju kokosowego (ewentualnie margaryny roślinnej, od razu uprzedzam, że pełni tu decydującą rolę, bez niego polewa po ostygnięciu zrobi się twarda)
  • dwie łyżki mleka roślinnego (ja użyłam sojowego, można pominąć)
  • syrop z agawy do smaku (dałam około 1,5 łyżki, może też być syrop klonowy, sztuczny miód, słód ryżowy etc.)
Przygotowanie:
  1. Rozpuścić wymieszane ze sobą składniki w kąpieli wodnej: w małym garnku zagotować wodę. Na niego nałożyć miskę z połamaną czekoladą i resztą składników, od czasu, do czasu mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady.
    Lukrować (a może czekoladować?) co tylko chcecie, ja swoją oblałam ciasto zwane piegusem z - tego przepisu
 Odkąd dowiedziałam się, że wystąpią na tegorocznym Przystanku Woodstock, nie mogę przestać ich słuchać!

3 komentarze:

  1. A można prosić o przepis na ciasto ze zdjęcia, które jest polane tą polewą?

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie robię z tego przepisu polewę, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń