środa, 21 sierpnia 2013

Warzywa stir-fry z sosem słodko-kwaśnym

Na wstępie chciałabym poinformować, że blog doczekał się swojego fanpage'a, na którego serdecznie zapraszam.
Wczoraj widziałam śliwki i dynie na straganie, jesień zbliża się wielkimi krokami, to dobrze, chyba już jej potrzebuję.. A co u mnie? Zaczytuję się powieściami Whartona i wierszami Jasnorzewskiej, bywam statystką, chodzę na koncerty, tańczę z moim psem, chodzę po czeskich górach, piję piwo z domowym sokiem malinowym i kupuję szałwię na straganie, oglądam filmy dobre i beznadziejne, nocami słucham polskiego radia, leżę na łące, stoję w tłumie na wiejskim festynie, zastanawiając się "co ja tutaj robię", szukam grzybów, ale póki co nie znajduję, usilnie próbuję wymyślić na jakie by pójść studia i co podarować siostrze na urodziny.. żyję, całkiem nawet lubię to swoje życie.
Dziś coś dla wszystkich zabieganych, szybkie danie stir-fry z papryką,ananasem kapustą pekińską i orzechami nerkowca w gęstym i aromatycznym sosie słodko-kwaśnym.

Składniki:
  • szalotka lub mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 goździki (zmielone w młynku do kawy lub moździerzu)
  • parę ziaren kolendry (zmielone jw.)
  • kawałek obranego i startego świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • łyżeczka cynamonu
  • kawałek papryczki chilli lub łyżeczka płatków chilli/ ostrej papryki w proszku
  • papryka pokrojona w grubą kostkę
  • pół puszki ananasa w kawałkach
  • pół małej kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
  • 3 garści (mniej więcej 1 szklanka) orzechów nerkowca (opcjonalnie ziemnych)
  • ewentualnie mała puszka pędów bambusa (o których ja zapomniałam)
  • olej do smażenia
  • ryż lub makaron do podania
  • sok z cytryny lub limonki do skropienia
Składniki na sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego (lub ryżowego)
  • 1-2 łyżki syropu z agawy (ew. cukru trzcinowego, syropu klonowego etc.)
  • 4 łyżki soku z ananasa (zalewy z puszki)
  • opcjonalnie łyżeczka mąki kukurydzianej/ziemniaczanej
Przygotowanie:
  1. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną szalotkę, zmiażdżone ząbki czosnku, imbir, chilli, ziarna kolendry, cynamon i nerkowce, smażyć mieszając, aż do zarumienienia orzechów. Dodać paprykę, ananasa i ew. pędy bambusa, podsmażać aż nieco zmiękną, ale nadal będą jędrne, dodać kapustę, smażyć przez chwilę.
  2. Wlać sos sojowy, ocet, sok z ananasa  i syrop z agawy, wymieszać. Zagotować, w razie potrzeby zagęścić łyżeczką mąki. Podawać z ryżem lub makaronem, skropione sokiem z cytryny lub limonki i posypane kapustą pekińską.
A to kawałek przepysznej tarty z przepisu jadłonomii, polecam!


2 komentarze: