wtorek, 25 lutego 2014

Domowa bulionetka


 Domowa bulionetka bez zbędnych polepszaczy smaku, glutaminianu sodu (a tutaj o tym dlaczego warto wyeliminować go z diety) i składników, których nazw nie jestem w stanie wymówić, jest niezwykle pomocna w codziennym gotowaniu. Idealnie nadaje się do przyprawiania zup, czy też przygotowywania wszelkiego rodzaju sosów. Nie pomijajcie proszę świeżego lubczyku oraz płatków drożdżowych, bowiem to dzięki nim bulion jest tak smaczny. Płatki drożdżowe są odpowiedzialne za smak umami (a tutaj artykuł o tym piątym smaku), jeśli ich nie posiadacie dodajcie parę łyżek sosu sojowego.
 
na podstawie tego przepisu

Składniki (na około litr gotowej masy):
  • 1 kg marchewki
  • 200g pietruszki
  • jeden mały seler
  • 2 liście pora
  • 3 łodygi selera naciowego
  • doniczka lubczyku (ja swój kupiłam w biedronce)
  • 250g soli kamiennej
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
  1. Marchew, seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pozostałe składniki wrzucić do blendera, zmielić na gładką masę. Wymieszać wszystko ze sobą i odstawić na 30 minut, aby warzywa puściły soki.
  2. Dusić warzywa pod przykryciem, aż staną się miękkie (około 30 minut). Przestudzić, zmielić wszystko w blenderze, zamrażać w plastikowych pojemnikach. 
  3. Dzięki dużej zawartości soli masa do końca nie zamarza i możemy jej w każdej chwili użyć, rozpuszczając potrzebną ilość w gorącej wodzie.

 
Her to nominowany w pięciu kategoriach (również w kategorii najlepsza oryginalna piosenka filmowa) film o samotnym mężczyźnie, który zakochuje się w swoim komputerowym systemie operacyjnym. Jakkolwiek absurdalnie to brzmi nie dajcie się zniechęcić, wybierzcie się do kina i dajcie się porwać tej wzruszającej historii tak jak ja.

11 komentarzy:

  1. Hej Magda, super, bardzo podobne do czegoś, co zawsze robiła moja Babcia, kiedy miała jeszcze warzywa ze swojego ogródka, tylko Ona robiła z tego coś w rodzaju weków, chyba wreszcie się skuszę i też sobie zrobię :)) Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, dziś jadłam barszcz z dodatkiem tej bulionetki, pyszny wyszedł ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, ja zwykle zamrażam prosty bulion warzywny w kostkach (zamiast kostek lodu), ale tu chyba raczej porządny dodatek smakowy/koncentrat warzywny. Do jakich rodzajów zup używasz najczęściej?

    Poza tym serdecznie zapraszam do akcji "Wegańska Wielkanoc" na Vegespocie: vegespot.pl/akcje/62/weganska-wielkanoc-2014. Można dodawać przepisy archiwalne, ważne tylko aby były dobre na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie do wszystkich można (oczywiście poza rosołem,który jej nie potrzebuje) wczoraj do pomidorowej, używałam też do krupniku, ogórkowej, kremu brokułowego, sosu do placków po cygańsku i sosu a'la serowego do makaronu.
      Chętnie wezmę udział w akcji ;)

      Usuń
    2. Zauważyłam że używasz płatków drożdżowych, rzadko je widzę w Polskich przepisach. Mieszkam na stałe za granicą i nie bradzo wiem jak łatwo je można dostać w Polsce? Gdzie zwykle kupujesz i jak wyglądają ceny? Używam chętnie i często w kuchni, bo mają same walory zwłaszcza dla wegan i osób dbających o zdrowie, więc zastanawiam się czy podawać więcej przepisów z nimi czy nie...

      Usuń
    3. Ja je kupuję jak wspomniałam w komentarzu poniżej w lokalnym sklepie z tzw. 'zdrową żywnością' można też przez internet i to właściwie chyba dwie jedyny drogi zakupu w Polsce W sieciowych marketach nigdy nie widziałam. Jeśli chodzi o cenę kosztują koło 10 zł za 150 gram, osobiście chętnie widziałabym u Ciebie więcej przepisów z ich wykorzystaniem ;)

      Usuń
    4. W mojej okolicy też w sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością, płacę około 15-16 złotych za 200g (a to już spora paczka wielkosci pół kilo ryżu, bo płatki prawie nic nie ważą). To w takim razie w sam raz na Wielkanoc, bo do wegańskich przepisów 'jajecznych' zawsze te płatki dodaję, i smak jajeczny i kolor, a przy okazji jeszcze daje to konsystencję jajka podczas smażenia, bo się robi takie pół płynne :) No i właśnie bardzo zdrowe, co jest dodatkowym plusem...

      Usuń
  4. Co to są te płatki drożdżowe i gdzie to można kupić?

    OdpowiedzUsuń
  5. Płatki drożdżowe to nieaktywne drożdże zawierające wiele witamin i minerałów, ale używam ich głównie ze względu na smak umami który doskonale podkręca całość (w poście jest link do artykułu o tym smaku). Ja kupuję w lokalnym sklepie z tzw 'zdrową żywnością' można też przez internet np. tutaj: http://vegevege.pl/product.php?id_product=6256

    OdpowiedzUsuń
  6. W jakich plastikowych pojemnikach można to zamrażać, bo jakoś sobie nie mogę wyobrazić? Skoro to ma być bulionetka to skąd wziąć takie małe pojemniki? Kiedyś robiłam kostki rosołowe warzywne i tam było, żeby łyżkę takiej "kostki" położyć na folię spożywczą i formować takie jakby prostokąty i zawinąć właśnie w taką folię. Przypominało to mniej więcej taką kostkę. Kiedyś mroziłam też wywar w woreczkach do kostek lodu XXL, ale to co u Ciebie widać na zdjęciu to raczej jest za gęste do tych woreczków. Sprzedaj swój patent;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że tak późno odpisuję. Ja to zamrażam w jednym dużym plastikowym pojemniku, ponieważ masa ze względu na dużą zawartość soli nie zamarza i w razie potrzeby po prostu wyjmuję potrzebną ilość łyżką ;)

      Usuń