niedziela, 5 maja 2013

Pesto z liści rzodkiewki




Dziś przepis z apelem o niewyrzucanie liści rzodkiewki. Sama przez długi czas tak robiłam, aż do chwili, gdy odkryłam (na blogu icantbeleieveitsvegan) przepis na pesto z tychże liści. Także apeluję i zachęcam do wypróbowania przepisu z moimi modyfikacjami.

Składniki
  • pęczek liści rzodkiewki
  • parę kawałków suszonych pomidorów w zalewie (ja dałam 4)
  • 1/3 filiżanki oleju/oliwy
  • 1/4 filiżanki wody (lub więcej w zależności od tego jaką chcecie uzyskać konsystencję) 
  • dwa ząbki czosnku
  • po łyżeczce oregano i bazylii (ja dałam około 5 świeżych liści bazylii)
  • po porządnej garści uprażonych (na suchej patelni) pestek słonecznika i dyni
  • łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • pieprz oraz sól do smaku
 Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze, miksować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ja jadłam z makaronem, ale równie dobrze smakuje na kanapce, lub bez żadnych dodatków.



Tęsknię za górami!


6 komentarzy:

  1. Z liści rzodkiewki jeszcze nie robiłam, ale myślę, że warto :)

    Pozdrawiam Cię serdecznie,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie warto, nie tylko dla walorów smakowych ale dla oszczędności i ekologii w jednym ;)

      Usuń
  2. naprawdę ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, ja tez nie wyrzucam lisci rzodkiewki i miksuje je w koktajlach, sa bardzo zdrowe:-) Twoje pesto chetnie wyprobuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W koktajlu jeszcze nie próbowałam, dzięki za podrzucenie pomysłu:)

      Usuń
  4. Ten apel aby nie wyrzucać mi się bardzo podoba, uważam że nic co jest jadalne nie powinno się wyrzucać. Liści rzodkiewki nigdy nie wyrzucam, zawsze zjadam, a to pesto ciekawie się zapowiada, z chęcią spróbuję.

    OdpowiedzUsuń