niedziela, 24 listopada 2013

Brukselka w pomidorach


Chyba wszyscy słyszeli już o korzystnych dla zdrowia właściwościach brukselki (jest bogata w żelazo, zawiera też sporo witamin, szczególnie witaminę C, A, B1, B2, B5, oraz kwas foliowy), dlatego nie muszę nikogo przekonywać do spróbowania dzisiejszego dania. Szczególnie, że mamy pełnię sezonu na to niepozorne warzywko, a moja propozycja jest szybka, rozgrzewająca i pyszna (mój pies też się zajada, a już w szczególności uwielbia brukselkę na surowo).

Składniki:
  • łyżka oleju
  • łyżka białych ziaren gorczycy
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • mała cebula pokrojona w kostkę 
  • mała papryczka chilli pokrojona w krążki
  • puszka pomidorów wraz z sokiem 
  • łyżka sosu sojowego
  • sól do smaku
  • 400 g brukselki
  • 1/3-1/2 szklanki wody
  • łyżeczka cukru/syropu z agawy
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie: jeden mały, świeży, pokrojony w kostkę i obrany ze skóry pomidor dodany przed podaniem
Przygotowanie:
  1. Brukselkę obrać z przywiędłych zewnętrznych liści, odciąć końcówki i pokroić na ćwiartki lub połówki. 
  2. W dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, podprażyć ziarna gorczycy, gdy zaczną strzelać dodać wszystkie pozostałe przyprawy oraz cebulę i papryczkę chilli, smażyć, aż do czasu gdy cebula się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę pomidory wraz z sokiem, doprawić do smaku solą i sosem sojowym. Wymieszać z brukselką zalać wodą i posłodzić, gotować pod przykryciem, aż brukselka zmięknie (około 30 minut).
  3. Gotowe danie skropić sokiem z cytryny i podawać z ryżem, pieczywem, dowolną kaszą, makaronem, lub bez żadnych dodatków.
 
 A w moich głośnikach ostatnio same kojące duszę i ciało dźwięki

8 komentarzy:

  1. Wiem, że dużo osób od brukselki trzyma się z daleka, ja jednak ją bardzo lubię i podoba mi się Twój przepis, takie coś innego z brukselki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brukselkę! Zdarzyła mi się chyba nawet w podobnej konfiguracji i potwierdzam- jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbowałam, bardzo ciekawe połączenie, które świetnie smakuje. Idealne na rozgrzewającą kolację. Może troszkę za ostre, ale to już kwestia osobistych preferencji. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny przepis, na pewno spróbuję :) zastąpię tylko puszkę pomidorów świeżymi co by było mniej chemii i przetworzonych rzeczy, będzie zdrowiej xx

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie cierpiałam nigdy brukselki, polubiłam trochę dopiero w tym roku ale jak patrzę na to zdjęcie to mam ochotę zjeść to TERAZ! Z tego co czytam już wiem, że mi smakuje, robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam w końcu dziś, z małymi modyfikacjami ale pyyycha! I mówię to ja, nienawidząca brukselki jeszcze miesiąc temu. A modyfikacje to: nie dałam gorczycy bo jednak jej nie miałam choć myślałam, że mam, odpuściłam świeżą chilli bo byłoby za ostro dla nas, zamiast pomidorów puszkowych czy świeżych użyłam 0,5 litra soku pomidorowego 100%, no i nie dałam cukru; całość ogrzałam tylko tyle, żeby sok był gorący, po czym wyłączyłam ogień i zostawiłam pod przykryciem jakieś pół godziny - bruksela trochę zmiękła ale pozostała lekko chrupiąca i od dziś kochamy to danie! :D

      Usuń
    2. Super, że Wam smakowało! Dodaj następnym razem gorczycy, fajnie chrupie ;)

      Usuń