Co do dzisiejszej potrawy powiem tak- zdjęcia nawet w najmniejszym stopniu nie oddają tego smaku, jest przepyszna (bez wahania zaserwowałabym ją w mojej przyszłej restauracji), a w dodatku dość szybka i rozgrzewa od środka.
na podstawie tego przepisu
Składniki (na około 5 porcji)- łyżka oliwy z oliwek
- dwie małe czerwone cebule pokrojone w krążki
- dwie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
- 4 szklanki gorącej wody
- 4 małe ziemniaki, obrane i pokrojone w plastry (ok. 2cm)
- jedno spore (najlepiej kwaśne) jabłko, obrane i starte na tarce o grubych oczkach - może być również gruszka
- kawałek papryczki chilli
- 2 łyżki curry w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka sproszkowanego czosnku
- pół szklanki mrożonego groszku (nie z puszki!)
- 1-1,5 szklanki mrożonej fasolki szparagowej
- sok z cytryny
- pół łyżeczki czarnuszki i sezamu na każdą porcję (jeśli nie macie czarnuszki naprawdę polecam jej zakup, świetnie podkręca całość)
- ryż do podania
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki (może być bezglutenowa)
- łyżka curry w proszku
- łyżka ketchupu
- łyżka sosu sojowego
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać marchew i cebulę, smażyć aż do zrumienienia się cebuli. Wlać wodę, gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Dodać przyprawę curry, papryczkę, jabłko, ziemniaki, czosnek, sos sojowy i sól. Gotować pod przykryciem, aż wszystkie warzywa staną się niemalże całkiem miękkie (około 25 minut).
- W międzyczasie przygotować zasmażkę. Na niewielkiej patelni rozgrzać oliwę, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Smażyć, aż mąka zbrązowieje. Dodać pozostałe składniki i parę łyżek bulionu z gotujących się warzyw, ponownie wymieszać, wlać powstałą zasmażkę do gotujących się warzyw.
- Do warzyw dodać mrożony groszek i fasolkę, gotować przez parę minut aż staną się miękkie.
- Podawać z ryżem, obficie skropione sokiem z cytryny i posypane czarnuszką oraz sezamem.
Na weekend przyjechała do mnie koleżanka, na okrągło słuchamy francuskiej muzyki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz