Wracając do tytułu dzisiejszego posta przedstawiam Wam przepis na szybkie danie jednogarnkowe z kaszy, fasoli, pieczarek i szpinaku, które zawdzięcza swój ciekawy smak i nieco kremową konsystencję dodatkowi mleczka kokosowego.
Składniki (na 2 do 4 osób):
- 500g pieczarek
- 400g szpinaku (ja użyłam świeżego, ale może być też mrożony)
- 1 duża cebula
- puszka czerwonej fasoli
- 2-3 łyżki mleczka kokosowego
- 1/3 szklanki wody
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub jeden ząbek świeżego)
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pieprz i sól do smaku
- 2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej (ew. innej ulubionej)
- Pieczarki umyć i pokroić w plasterki (parę małych można zostawić w całości), podsmażyć. Gdy zaczną puszczać soki dodać cebulę pokrojoną w piórka, dusić razem przez chwilę następnie dodać porwane, umyte liście szpinaku, po chwili dodać wszystkie pozostałe składniki (poza kaszą i fasolą) Gotować na małym ogniu przez około 8 minut. Powstały sos wymieszać z kaszą i fasolą. Jadać solo lub z sałatką ;)
Na koniec akcent muzyczny, tym razem absolutnie genialny, Włoski duet, który za każdym razem zachwyca mnie na nowo.
Dziękuję za zainteresowanie akcją "Zainspiruj się kaszą!". Przepis bardzo fajny - zaakceptowałam go i dołączył do akcji. Jednak bardzo proszę o zamieszczenie banerka akcji pod przepisem (jest to wymóg każdej akcji).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sądziłam, że jeśli nie jest o tym wspomniane w treści akcji, to banerek nie jest wymagany, ale już się poprawiam;)
UsuńJaki intrygujący miks składników! W życiu bym na wpadła na pomysł połączenia gryki ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym, tym bardziej jestem ciekawa smaku tego dania;)
OdpowiedzUsuńTen miks był w sumie wynikiem przypadku, a raczej połączenia tego, co udało mi się znaleźć w lodówce no i tym razem wyszło naprawdę super ;>
UsuńKocham te jednogarnkowce - szybkie i smaczne ! No i kasza to moja miłość :)
OdpowiedzUsuńRównież je uwielbiam, przygotowanie tego dania (łącznie z gotowaniem kaszy) nie zajmuje więcej, niż 30 minut
UsuńCzęsto takie nieprzewidziane miksy okazują się strzałem w dziesiątkę, ja w ten sposób odkryłam mnóstwo fajnych połączeń, które powtarzam do znudzenia :D Dodatek mleczka kokosowego bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń