niedziela, 16 czerwca 2013

Danie jednogarnkowe z kokosową nutą; kasza z fasolą, szpinakiem i pieczarkami.

Niedawno przeczytałam tekst o tym jak (często nieświadomie), już od najmłodszych lat zwracamy uwagę na powierzchowność, a nie umysły dzieci. Gdy na przywitanie chwalimy wygląd dziewczynki dajemy jej do zrozumienia, że to właśnie aparycja, a nie wszystko inne ma wartość nadrzędną, co może prowadzić do jej późniejszych skłonności przywiązywania nadmiernej uwagi do wyglądu. Przyznam, że sama też często 'na dzień dobry' chwalę wygląd spotkanego dziecka, jednak następnym razem w ślad za autorem artykułu ugryzę się w język. Polecam - http://www.huffingtonpost.com/lisa-bloom/how-to-talk-to-little-gir_b_882510.html
Wracając do tytułu dzisiejszego posta przedstawiam Wam przepis na szybkie danie jednogarnkowe z kaszy, fasoli, pieczarek i szpinaku, które zawdzięcza swój ciekawy smak i nieco kremową konsystencję dodatkowi mleczka kokosowego.

Składniki (na 2 do 4 osób):
  • 500g pieczarek
  • 400g szpinaku (ja użyłam świeżego, ale może być też mrożony)
  • 1 duża cebula
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2-3 łyżki mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki wody 
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub jeden ząbek świeżego)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej (ew. innej ulubionej)
Przygotowanie: 
  1. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki (parę małych można zostawić w całości), podsmażyć. Gdy zaczną puszczać soki dodać cebulę pokrojoną w piórka, dusić razem przez chwilę następnie dodać porwane, umyte liście szpinaku, po chwili dodać wszystkie pozostałe składniki (poza kaszą i fasolą) Gotować na małym ogniu przez około 8 minut. Powstały sos wymieszać z kaszą i fasolą. Jadać solo lub z sałatką ;)


 Na koniec akcent muzyczny, tym razem absolutnie genialny, Włoski duet, który za każdym razem zachwyca mnie na nowo.

7 komentarzy:

  1. Dziękuję za zainteresowanie akcją "Zainspiruj się kaszą!". Przepis bardzo fajny - zaakceptowałam go i dołączył do akcji. Jednak bardzo proszę o zamieszczenie banerka akcji pod przepisem (jest to wymóg każdej akcji).
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądziłam, że jeśli nie jest o tym wspomniane w treści akcji, to banerek nie jest wymagany, ale już się poprawiam;)

      Usuń
  2. Jaki intrygujący miks składników! W życiu bym na wpadła na pomysł połączenia gryki ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym, tym bardziej jestem ciekawa smaku tego dania;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten miks był w sumie wynikiem przypadku, a raczej połączenia tego, co udało mi się znaleźć w lodówce no i tym razem wyszło naprawdę super ;>

      Usuń
  3. Kocham te jednogarnkowce - szybkie i smaczne ! No i kasza to moja miłość :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również je uwielbiam, przygotowanie tego dania (łącznie z gotowaniem kaszy) nie zajmuje więcej, niż 30 minut

      Usuń
  4. Często takie nieprzewidziane miksy okazują się strzałem w dziesiątkę, ja w ten sposób odkryłam mnóstwo fajnych połączeń, które powtarzam do znudzenia :D Dodatek mleczka kokosowego bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń