Tarty to chyba moja ulubiona forma słodyczy, a ta tarta zawiera w sobie wszystko to, co najlepsze, a mianowicie: chrupiący spód, jagody, gorzką czekoladę, słodkie truskawki i migdałową kruszonkę. Stanowi idealne pożegnanie sezonu na truskawki i powitanie tego, na jagody. Jednak jeśli nie macie jeszcze dostępu do świeżych z powodzeniem możecie je zastąpić mrożonymi (co też uczyniłam).
Składniki na spód (na podstawie przepisu jadłonomii):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki żytniej (możecie użyć tylko pszennej lub żytniej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki otrębów
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 3 łyżki oleju
- 1,5 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)
- 3 łyżki cukru
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 1-1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1,5 szklanki truskawek
- Olej wymieszać z wodą, a mąki z otrębami, płatkami owsianymi, cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Połączyć i zagnieść ciasto, wstawić je do lodówki na około godzinę.
- Jagody wsypać do rondelka, posłodzić i doprowadzić do wrzenia, następnie dodać czekoladę. Gdy czekolada się rozpuścić zdjąć z ognia i dodać mąkę (skrobię) ziemniaczaną dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.
- W tym czasie połączyć ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę, odstawić na chwilę do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z lodówki wyjąć ciasto i wykleić nim spód naczynia do tarty. Wstawić do piekarnika na 5 minut, po tym czasie wyjąć, rozsmarować na nim masę jagodową, ułożyć truskawki, całość posypać kruszonką. Piec przez 35-40 minut. Podawać solo, z bitą śmietaną kokosową lub polewą truskawkową.
Kiedyś polecił mi tę piosenkę mój przyjaciel i od tamtej pory regularnie do niej wracam, kojąca.
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń