wtorek, 25 czerwca 2013

Pieczone kotlety z kalafiora

Lubię takie dni jak dziś, kiedy deszcz stuka w szyby okien, a ja mogę pobyć sam na sam ze swoimi myślami, książką, dziennikiem, kubkiem gorącego kakao, nigdzie się nie spiesząc i nie mając nic pilnego do załatwienia..
Zostawiam Was z przepisem na pieczone kotlety z kalafiora, ja jadłam je w towarzystwie frytek i mizerii, ale i tak najpyszniejsze są z chlebem. Wzorowałam się na tym przepisie

Składniki (na około 12 małych kotletów):
  • główka kalafiora
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju/oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka przecieru pomidorowego/ketchupu
  • garść posiekanego koperku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka/dwie suszonego oregano
  • pieprz sól do smaku
  • słonecznik do obtoczenia (można go wcześniej delikatnie podprażyć)
Przygotowanie:
  1. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, następnie przestudzić i zgnieść praską do ziemniaków.
  2. Dodać pozostałe składniki, porządnie wymieszać. Uformować małe kotlety, obtoczyć je w ziarnach słonecznika, ułożyć na blaszce, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.


A to magiczny i magnetyzujący utwór, który pierwszy raz usłyszałam w (wartym polecenia) filmie Magdalene Sisters

6 komentarzy:

  1. Och! Smakowite! Chętnie wypróbuję. Może jutro, bo dziś były kwiaty z cukinii :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nigdy nie jadłam kwiatów cukinii!

      Usuń
  2. Wygląda zdrowo i bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłyby jeszcze zdrowsze gdybym zastąpiła kaszę manną ugotowaną kaszą jaglaną, ale jeszcze nie próbowałam takiej wersji, więc za nią nie ręczę;)

      Usuń
    2. To może ja wypróbuję, bo uwielbiam kaszę jaglaną!

      Usuń
  3. bardzo mi się ta kotlety podobają :)

    OdpowiedzUsuń