Zostawiam Was z przepisem na pieczone kotlety z kalafiora, ja jadłam je w towarzystwie frytek i mizerii, ale i tak najpyszniejsze są z chlebem. Wzorowałam się na tym przepisie
Składniki (na około 12 małych kotletów):
- główka kalafiora
- 6 łyżek kaszy manny
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oleju/oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka przecieru pomidorowego/ketchupu
- garść posiekanego koperku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka/dwie suszonego oregano
- pieprz sól do smaku
- słonecznik do obtoczenia (można go wcześniej delikatnie podprażyć)
- Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, następnie przestudzić i zgnieść praską do ziemniaków.
- Dodać pozostałe składniki, porządnie wymieszać. Uformować małe kotlety, obtoczyć je w ziarnach słonecznika, ułożyć na blaszce, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
A to magiczny i magnetyzujący utwór, który pierwszy raz usłyszałam w (wartym polecenia) filmie Magdalene Sisters
Och! Smakowite! Chętnie wypróbuję. Może jutro, bo dziś były kwiaty z cukinii :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam kwiatów cukinii!
UsuńWygląda zdrowo i bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńByłyby jeszcze zdrowsze gdybym zastąpiła kaszę manną ugotowaną kaszą jaglaną, ale jeszcze nie próbowałam takiej wersji, więc za nią nie ręczę;)
UsuńTo może ja wypróbuję, bo uwielbiam kaszę jaglaną!
Usuńzdecydowanie z kaszą jaglaną bedzie wg. mnie lepsze :) ona wszystko sklei i bedzie też dla bezglutenowców.
Usuńbardzo mi się ta kotlety podobają :)
OdpowiedzUsuńCzy moge dodać jajka ugotowane? Jak to wyjdzie.... ktos próbował?
OdpowiedzUsuń