Książkę bardzo polecam, jest to pierwsza w 100% wegańska pozycja na mojej półce, ale na pewno nie ostatnia. Póki co wypróbowałam dwa przepisy - oba koniecznie do powtórzenia
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- szklanka mleka roślinnego
- szklanka wody
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g liści szpinaku
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka mielonej kolendry (radzę nie pomijać tej przyprawy, bowiem zupełnie zmienia smak potrawy)
- łyżeczka czarnego pieprzu
- łyżka oleju/oliwy
- pół główki białej kapusty
- 800g obranych ziemniaków
- kostka pokruszonego, twardego tofu (około 200g)
- duża cebula
- dwa małe ząbki czosnku (ew. czosnek granulowany)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- olej/oliwa do smażenia
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zblendować (po to, aby większe kawałki szpinaku nie przyklejały się do patelni). Z powstałego ciasta smażyć niezbyt grube naleśniki.
- Ziemniaki ugotować, rozgnieść. Kapustę drobno poszatkować, podsmażyć do zrumienienia. Cebulę pokroić w kostkę i również podsmażyć. Kapustę, cebulę, i pozostałe składniki na farsz dodać do ziemniaków, wymieszać.
- Na każdym naleśniku równomiernie rozprowadzić farsz, zwinąć w rulon i pokroić. Każdego zawijasa podsmażyć na patelni do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz