sobota, 17 maja 2014

Sałatka na ciepło z czerwoną quinoą


 Sałatka z quinoą w słodko-słonym sosie jest treściwa i gotowa w 15 minut

Składniki:
  • szklanka komosy ryżowej (ja używałam czerwonej)
  • główka brokuła (około 500g)
  • dwie garści orzechów nerkowca lub ziemnych (solonych)
  • dwie łyżki syropu z agawy
  • łyżka oleju
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz
  • pół łyżki świeżych ziół (ja użyłam tymianku, idealnie pasowałaby tutaj mięta)
  • sok z cytryny
Przygotowanie:
  1. Quinoę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Brokuła ugotować na al dente (około 6 minut).
  2. Orzeszki przyprażyć na suchej patelni dodać olej, syrop z agawy i ocet balsamiczny, podsmażyć, dodać pozostałe składniki, chwilę smażyć. Przyprawić pieprzem i ziołami, obficie skropić sokiem z cytryny.

3 komentarze:

  1. w tym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja właśnie dziś zakupiłam czerwoną quinoa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jak się wspaniale złożyło! A wczoraj robiłam wrapsy nori z jej dodatkiem, ale niestety nie zrobiłam zdjęcia, więc przepis pojawi się z opóźnieniem ;)

      Usuń