piątek, 16 stycznia 2015

Sajgonki z warzywami



Te sajgonki to taki mój osobisty comfort food, szczególnie na śniadanie, zrobione przez chłopaka ;)

Składniki:
  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • opakowanie mieszanki chińskiej (lub pokrojona w paski papryka, dwie marchewki, groszek cukrowy, ogórek, puszka pędów bambusa i puszka kiełków mung)
  • 100g makaronu ryżowego (o cienkich nitkach) lub makaronu vermicelli
  • 250g pieczarek
  • cebula
  • sos sojowy
  • ostra papryka w proszku (lub kawałek świeżej papryczki chili)
  • olej do smażenia
  • do podania sos słodko-pikantny
Przygotowanie:
  1. Warzywa rozmrozić i podsmażyć aż się przyrumienią. Osobno usmażyć na rumiano pieczarki (uprzednio pokrojone w plasterki) oraz cebulę (pokrojoną w półksiężyce). Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki farszu wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku papryką i sosem sojowym.
  2. Arkusz papieru ryżowego zanurzyć na parę sekund w ciepłej wodzie. Na brzeg wyłożyć 2-3 łyżki farszu. Zawijać jak gołąbka (instrukcja na zdjęciu). Czynność powtarzać aż do wyczerpania farszu.
  3. Gotową sajgonkę smażyć w sporej ilości rozgrzanego oleju z obu stron. Uważać, żeby sajgonki nie stykały się podczas smażenia, ponieważ mogą się posklejać.
  4. Podawać z sosem słodko-pikantnym.


3 komentarze:

  1. brzmi fantastycznie , na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. próbowałam kiedyś z piekarnika :) beztłuszczowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi przepysznie, zrobię dzisiaj takie! :)

    OdpowiedzUsuń