piątek, 1 listopada 2013

Makaron w sosie jogurtowym z sałatką z avocado- szybko i treściwie


Chciałabym świata z inną hierarchią wartości, w którym żadna istota pozaludzka nie musiałaby cierpieć z winy, egoizmu i braku empatii ludzi, świata mądrzejszego, wolniejszego, nie pozbawionego refleksji, bliższego naturze.. myślicie, że to utopia? 'Ludzi coraz więcej,a człowieka coraz mniej' jak to mawiał Stachura.
Moja siostra wysłała mi niedawno link do strony z 50 pytaniami, które 'uwolnią Twój umysł' postanowiłam się nim z Wami podzielić, zmuszają do refleksji i może nawet motywują do zmian, których zdecydowanie potrzebuję, szczególnie po ostatnich wydarzeniach.
Dziś przepis na makaron w sosie jogurtowym, który jest moją interpretacją przepisu Jamesa (o którym wspominałam przy okazji posta z angielską kolacją). Szybko, prosto, syto i pysznie.

Składniki na makaron:
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego (do tego przepisu polecam sojowe)
  • 1 łyżka octu jabłkowego, albo nawet ciut więcej
  • 1/4 oleju (ja użyłam rzepakowego)
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżeczka czosnku granulowanego 
  • łyżeczka płatków chilli
  • sól i pieprz
  • pół zielonej papryki i parę świeżych pieczarek (choć właściwie i bez nich makaron jest pyszny)
  • szpinakowy makaron tagliatelle 
Składniki na sałatkę:
  • pół małego, dojrzałego avocado
  • świeże liście szpinaku
  • parę rzodkiewek
  • ocet balsamiczny 
  • odrobina syropu z agawy
  • sól i pieprz
 Przygotowanie:
  1. Mleko i ocet wlać do blendera kielichowego, miksować przez minutę, następnie powoli wlać olej miksować przez kolejne 2 minuty. Powstały sos zmieszać ze wszystkimi przyprawami schłodzić przez około 20 minut w lodówce. W tym czasie ugotować makaron, wymieszać go z sosem i z pokrojoną w kostkę papryką oraz surowymi, pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Skropić odrobiną soku z cytryny.
  2. Na półmisku wyłożyć umyte liście szpinaku, na to ułożyć pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i obrane, pokrojone avocado. Skropić octem balsamicznym wymieszanym z syropem z agawy, doprawić solą i pieprzem. 
  3. Jeść razem ;>
Uwielbiam polskie zespoły i duety, potrafimy tworzyć naprawdę dobrą muzykę, tylko najczęściej trzeba sięgnąć nieco głębiej, żeby ją odkryć. A w sobotę byłam na koncercie Mikromusic i polecam przeogromnie, oj tak!

2 komentarze: