niedziela, 9 grudnia 2012

Muffiny kakaowe z kawałkami czekolady


W mikołajkowy czwartek dostałam od mamy foremkę na muffiny z paroma kuchennymi drobiazgami(drugi zestaw otrzymała moja siostra). Tak zrodziła się myśl by upiec czekoladowe muffiny, (lepkie i cudownie puchate)et Voilà!

Składniki (na około 18 muffinów):
  • 1 i 3/4 szkl. napoju sojowego (lub innego roślinnego)
  • 2/3 szkl. oleju
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szkl. cukru (wyszły dość słodkie, więc można dodać mniej)
  • 0,5 szkl. cukru waniliowego  (najlepiej domowej roboty*)
  • niecałe pół szkl. kakao
  • 2-3 łyżki groszków czekoladowych (opcjonalnie posiekanej gorzkiej czekolady)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
*kilogram cukru przesypać do szczelnego pojemnika, wrzucić dwie połamane laski wanilii i zeskrobane z nich nasionka, wymieszać (cukier waniliowy powinien być gotowy po około 2 tyg.) 

Przygotowanie:

W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Mokre wlać do suchych, wymieszać. Wylać masę do foremek i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. C

Ps. Na drugi dzień są równie dobre, jak zaraz po upieczeniu. Smacznego!

 


   

5 komentarzy:

  1. Jaki wspaniały zestaw do muffinek, ja mam silikonową formę do nich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja teraz poluję na drugą taką samą na 6 muffinów, dzięki niej mają fajny regularny kształt ;>

      Usuń
  2. Pyszne! takie kakaowo- czekoladowe muffinki zawsze wszystkim smakują i świetnie nadają się na 2 śniadanie :) lubię je zabierać ze sobą na uczelnię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobilam - z 12 zostały 2 w 5 minut.:-)

    OdpowiedzUsuń