Sałatka z quinoą w słodko-słonym sosie jest treściwa i gotowa w 15 minut
Składniki:
- szklanka komosy ryżowej (ja używałam czerwonej)
- główka brokuła (około 500g)
- dwie garści orzechów nerkowca lub ziemnych (solonych)
- dwie łyżki syropu z agawy
- łyżka oleju
- łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz
- pół łyżki świeżych ziół (ja użyłam tymianku, idealnie pasowałaby tutaj mięta)
- sok z cytryny
- Quinoę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Brokuła ugotować na al dente (około 6 minut).
- Orzeszki przyprażyć na suchej patelni dodać olej, syrop z agawy i ocet balsamiczny, podsmażyć, dodać pozostałe składniki, chwilę smażyć. Przyprawić pieprzem i ziołami, obficie skropić sokiem z cytryny.