Racuchy, racuszki, puszyste i wyrośnięte. Takie, jakie robiły kiedyś (albo nadal robią?) Wasze mamy i babcie. Tradycyjnie posypywane cukrem pudrem, choć nic nie stoi na przeszkodzie żebyście nieco unowocześnili ten przepis polewając je syropem klonowym, lub z agawy. Zapraszam do wypróbowania, na leniwe śniadanie lub szybką kolację, jak wolicie!
Składniki:
- 250 ml musu jabłkowego (ja użyłam domowego, gęstego jak powidła możecie kupić ew. zastąpić dojrzałymi, rozgniecionymi bananami)
- dwa duże jabłka pokrojone w plastry (użyłam szarej renety, lubię ich kwaśny smak) mogą być też kawałki ananasa
- pół kubka wiórków kokosowych (można pominąć)
- kubek mąki pszennej
- kubek i 1/4 mleka roślinnego w temperaturze pokojowej (użyłam ryżowego, ale może być jakiekolwiek inne, ciasto ma mieć gęstą konsystencję)
- 7g suszonych drożdży
- dwie łyżki cukru trzcinowego
- olej do smażenia (preferuję rzepakowy)
Przygotowanie:
- Wymieszać ze sobą wszystkie składniki (najlepiej ręcznie) oprócz pokrojonych jabłek. Odstawić ciasto na 30 minut (ja nie wytrzymuję dłużej niż 15). Dodać pokrojone jabłka. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Podawać posypane cukrem pudrem (na zimno też są dobre). Smacznego :)
Te sajgonki to taki mój osobisty comfort food, szczególnie na śniadanie, zrobione przez chłopaka ;)
Składniki:
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- opakowanie mieszanki chińskiej (lub pokrojona w paski papryka, dwie marchewki, groszek cukrowy, ogórek, puszka pędów bambusa i puszka kiełków mung)
- 100g makaronu ryżowego (o cienkich nitkach) lub makaronu vermicelli
- 250g pieczarek
- cebula
- sos sojowy
- ostra papryka w proszku (lub kawałek świeżej papryczki chili)
- olej do smażenia
- do podania sos słodko-pikantny
Przygotowanie:
- Warzywa rozmrozić i podsmażyć aż się przyrumienią. Osobno usmażyć na rumiano pieczarki (uprzednio pokrojone w plasterki) oraz cebulę (pokrojoną w półksiężyce). Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki farszu wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku papryką i sosem sojowym.
- Arkusz papieru ryżowego zanurzyć na parę sekund w ciepłej wodzie. Na brzeg wyłożyć 2-3 łyżki farszu. Zawijać jak gołąbka (instrukcja na zdjęciu). Czynność powtarzać aż do wyczerpania farszu.
- Gotową sajgonkę smażyć w sporej ilości rozgrzanego oleju z obu stron. Uważać, żeby sajgonki nie stykały się podczas smażenia, ponieważ mogą się posklejać.
- Podawać z sosem słodko-pikantnym.
Czasem warto docenić rzeczy proste. Kiedy nie macie czasu, pieniędzy i/lub ochoty na gotowanie, a mimo wszystko chcielibyście zjeść coś pysznego i domowego z pomocą przychodzi ten przepis. Doskonałą rekomendacją jest fakt, że w przeciągu ostatnich dwóch tygodni (a były to tygodnie pełne świątecznych przysmaków) robiłam go trzy razy (za namową mojej mamy, której bardzo posmakował).
Składniki (na dwie głodne osoby):
- 300g makaronu spaghetti
- duży pęczek natki pietruszki
- główka czosnku
- oliwa z oliwek
- płatki chili (lub kawałek świeżej papryczki chili - do smaku)
- 1,5 łyżki płatków drożdżowych
- sól
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie czosnek obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Czosnek smażyć na małym ogniu, aż stanie się złocisty (należy go stale mieszać i pilnować by się nie przybrązowił, ponieważ wtedy stanie się gorzki). Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać jeszcze chlust oliwy i w razie potrzeby doprawić solą. Smacznego!